10 January, 2017

Burger bakar sedap gila di Parit Buntar

Assalamualaikum w.b.t :)

Hai !

Weyh serius kena share burger bakar paling sedap pernah aku makan ! Sebelum ni kalau aku makan burger, bagi aku rasa dia semua sama je kat mana-mana tempat. Kesian, tak pernah lagi rasa nikmat makan burger bakar sebenar selama aku hidup. kahkahkah. 

Baru-baru ni aku sempat singgah di Parit Buntar, Perak. Erk sebenarnya dia sempadan Perak dengan Penang. Kebetulan masa tu teringin nak makan burger bakar atau sebenarnya tak tahu nak makan apa. Nampak tu, punya banyak makanan dalam dunia sampai tak tahu nak makan apa. Gosh. 

Tiba-tiba anak tekak menendang leher, dengan tendangan tersebut terpacul la satu perasaan teringin nak makan burger bakar. Ibarat ibu mengandung terus cousin aku suggest makan di _________________________.

SEKIAN TERIMA KASIH SEBAB AKU TAK TAU MANA PULKA AKU LETAK GAMBAR BURGER T____T

akan bersambung


bye 

05 January, 2017

Photoshoot Konvokesyen UMT

Assalamualaikum w.b.t :)

Hai uolls.

Rasanya ramai antara korang yang suka buat sesi photoshoot sama ada untuk pre convo atau pun lepas selesai konvo. Ada yang minat ada yang tak minat. Macam aku sendiri tak tau pun benda-benda ni masa zaman diploma. Yang aku tahu yeay dah habis belajar, boleh dapat diploma lepas tu nanti naik pentas kena senyum sebab nak gambar cantik time terima skrol kahkahkah. Boleh amek gambar dengan keluarga, kawan-kawan, sanak saudara serta kucing di rumah.

So sebelum aku konvo hari tu, tengah sibuk scroll fb ternampak lah yang bab-bab photoshoot ni. Terus excited tak pasal-pasal haha. Wapp Naim and Adi roger pasal photoshoot. Diorang ni apa pun boleh, jenis tak kisah, pakai bedal je semua benda nak nak lagi melayan kerenah aku :p Naim pun terus wapp, terus bayar deposit. Walaupun tak de tarikh tetap konvo kitorang belasah je letak 20 November. 

Kitorang pilih Ejoe Cosmic Puzzle :D 

RM130, unlimited shot, unlimited people in one hour. So RM 130 ni kitorang tong bertiga. Masa hari photoshoot tu timing dah lari , entah macam mana lah si Naim deal dengan photographer tu haha. Sebelum nak photoshoot tu dah pening nak fikir nak shoot kat mana, kalau ikut ratapan naluri ni nak pegi Muzium Terengganu (over pulak) tapi agak jauh dari UMT. Pantai memang tak nak, dekat pokok-pokok area pantai pun tak nak. Last sekali pilih tasik dekat area stadium runtuh. Ala takkan tak tau kisah stadium runtuh :p

Masa dah mula shoot memang aku blur gila tak tau nak pose macam mana padahal perangai sebenar kalau tengok camera tuhan je tahu. Nak kena formal ke ? Eh tapi nk santai-santai tapi aku terkaku, terus blank hahaha teruk betul. Macam segan sikit sebab ada photographer. Poyo betul. Yang penting gambar biar senonoh, jangan buat bukan-bukan sampai viral sudah :p


Jom layan gambarsss :)








Gambar lompat ni berapa kali snap, letih aku. Yang ni last snap kira jadi lah sampai aku terjerit " AAAAAAA " sebab asyik ulang je hahahaha. Photographer suruh lompat buat kaki macam Naim dengan Adi, aku bantai lompat sukati, lagi pun pakai kain T__T 


Suka nau kau ye Naim sampai baring siap kau bagi. Photographer layan kan aje.


Dah la Adi, aku tengok badan kau cenggitu jugak.


Minah blank -__-




Ceria betul engkorang main lari-lari bawah panas terik !




Punya lah panas masa ni, rela pulak kitorang bergambar.






Bahu senget sebelah. 












Aku selalu tengok orang konvo duk baling topi, tapi aku tak suka. Tapi hari tu layan kan jugak peel dua ekoq ni. Lepas baling cepat-cepat aku kejar nak sambut topi tersebut ekeke.


Zalikha ni classmate aku masa diploma dulu. Siap datang Terengganu mentengok aku terima ijazah. Terima kasih !


Oleh itu, ayuh la bergambar sekali


Dah macma chicken dance versi melayang kena sebat aku tengok Zalikha hahahaha.

Disebabkan timing dah lari, photoshoot pun dalam keadaan tergesa. Adi nak gerak balik KL, aku pulak nak kena cepat cepat hantar family pegi airport, kang tak pasai terlepas flight. So nasib baik photoshoot dekat tasik je, dekat dengan TH Hotel lepas tu TH Hotel pulak berapa minit je jarak dengan airport.

Lepas Adi dah gerak, aku pun dah settle hantar family sambung balik photoshoot sebab masih ada lagi baki masa ganti sebab mula lewat. Tapi krik krik lah sebab Adi dah takde wahaha. Lagi la membeku aku, tapi sebab dah bayar untuk sejam so habiskan je lah. 


KITA NAK BUAT APA LAGI NI NAIM ?? 

*krik krik*


ARGHHH LOMPAT JE !!


K FOINE


Gambar-gambar ni pun dapat cepat. Siap edit sekali. Beratus kau, tak tau nak up yang mana, pilih-pilih je ni haha. Gambar indah-indah biar lah jadi tatapan kami bertiga sahaja :p Btw tak puas bergambar sebenarnya, rasa nak lagiiii. Bila dah dapat cd tu, baru lah terfikir ala kenapa tak pose macam ni, kenapa tak macam tu. Pasrah please Nazirah ? 



Terima kasih Ejoe Cosmic Puzzle !
Terima kasih Naim, Adi and Zalikha !

Terima kasih sudi baca :D

Bye !





04 January, 2017

Makan di MyeongDong Topokki

Assalamualaikum w.b.t :)

Hai !

Tiba-tiba jadi rajin nak update blog. Well sementara ada masa ni, ada baiknya aku taburkan jasa dan budi baik dekat blog ni sebelum aku menghilang lagi. Entri kali ni pun tahun lepas punya kejadian haha. 

Sejak aku sekolah rendah aku telah didedahkan oleh TV3 dengan cerita Korea. Zaman belum baligh aku tak de lah nak peduli sangat. Yang aku ingat mak aku selalu cakap kawan-kawan pejabat dia tengah gila drama Winter Sonata lah, Autumn in My Heart lah. Ceh. Dalam hati aku, Rosalinda lagi best masa tu.

Aku pulak mula betul-betul minat cerita Korea masa 8TV selalu tayang setiap hari Isnin sampai Khamis pukul 8.30 - 9.30 malam. Masa tu aku tertengok ' Stairway to Heaven '. Memang demam Korea lah aku. Cerita ' My Girl ' lagi lah mendemam-demam aku suka. Paling aku ingat masa tu bulan puasa, aku sanggup tak nak pergi solat terawikh sebab malam tu episod akhir ' Stairway to Heaven '. 

" Mak, malam ni tolong lah, akak nak tengok korea, malam ni episod lassttttt ! "

Tu lah dialog aku, sampai sekarang ingat lagi kahkahkah. Penangan hero handsome gila. Aku memilih jugak untuk layan cerita Korea ni. Aku akan layan mana yang aku rasa best je ekekek. Lagu keyyypoppps pulak masa zaman diploma jek. Masa tu minat lagu So Hot, Irony, Tell me by Wonder Girl. Menyampah pulak bila teringat zaman tu wakakaka. Sampailah satu masa aku dah mula menyampah nak layan kpop.

Tiba-tiba masa mula-mula sambung degree, kpop punya lah hangat nak meninggal. Aku ilek je, bagi aku zaman kpop ke, malpop, paddle pop dah berakhir. Kesedaran diri ini lebih baik kahkahkah. Cerita-cerita Korea aku masih on lagi sampai hari ni tapi tak sampai tahap ketagih *tepuk bahu*. Bagus Nazirah.

Apa yang aku geram dengan Korea ni bila tengok makanan diorang eeee sedapnya ! Cara diorang makan pun boleh buat ailior aku meleleh sebaldi. Lagi-lagi bila cerita pasal makan-makan. Nak je aku hempuk tv rumah masa tu. Tapi tak kisah sebab dekat KL dah ada kedai-kedai makanan Korea *flip hair* Kalau tetiba lidah menggedik nak makanan korea tade hal lah. 

Antara makanan korea yang aku suka for sure la topokki dan odeng. Dua ni antara korea punya street food yang pemes. One day tertengok vlog si FaaFirds and Nisha, diorang layan ramen dekat sunway. Weyh diorang dua ni cantik kot T__T Bila layan vlog diorang pastu tengok muka sendiri kat cermin terus cermin tu pecah. Kesian.

Aku terus ajak Eina keluar sebab nak makan topokki. Sebelum tu aku pernah makan topokki dekat Dubu Dubu tapi tak sedap :( So kali ni nak cuba dekat MyeongDong Topokki di Sunway Putra Mall :D

Gambar-gambar yang aku up ni memang sedih sebab tak edit, macam biasa sebab aku malas. Lepas tu macam-macam bentuk gambar ni haha.



Tada ! Comel je kedai ni siap main nombor giliran lagi hehe. Kedai ni dekat tingkat 5, sederet dengan Boat noodle dan kedai-kedai makan lain. 



First time pergi kitorang try chicken ramen, odeng, topokki dengan apatah yang si Eina ni order, yang hitam tu haha tapi sedap okayyyy. Chicken ramen tu ada side dish sekali, lepas tu ayam dia sedap sebab crunchy.



Spicy topokki. Sedap. Rice cake dia tu kenyal-kenyal tu yang sedap tu. Diorang ni dilemaskan dengan spicy sos yang bagi aku tak spicy mana, kalau letak spicy ramen punya sos pergh lagi mengancam !



 Oh odeng sedapnya oiii. Sambil taip ni telan ailior banyak-banyak. Fish cake je tapi sebab dia ni warganegara korea tu yang jadi sedap tu kahkahkah. Dia punya sup tu perghh, tabur pulak dengan  rumpai laut, menangis bak hang. Kalau pi korea hirup sup tu memang best la sebab sejukkk, kalau kat KL kau nak acah-acah hirup bajet cuaca sejuk memang mintak pelempang. Padehal dalam mall je. Satu mangkuk ni tak cukup share, kena beli sorang semangkuk baru puas hati !


Apa caption yang patut aku letak ?

' Eina bersama menu mee hitam ? '

' Eina masih single ? '



Muka teruja dengan makanan masing-masing. Nak jugak tepek gambar muka sendiri haha. Masalah dia apahal bentuk muka aku macam topokki kene gelek ni ? 



Masa ni kali kedua pergi. Heret si Nana tapi tak de pulak gambar, cari tak jumpa. Jadi teringat-ingat kelazatan topokki dengan odeng. Dah empat kali aku melantak benda ni tanpa jemu sebab sedap sangat. Yang goreng tu sotong. 

Dekat sini korang boleh makan secara ala carte atau pun set. Memang tak rugi sebab puas hati sangat-sangat. Harga pun standard lah, tapi baru ni harga minyak naik kan :p 

Kat bawah ni aku letak link untuk rujukan.



Terima kasih sudi baca :)

Bye !





03 January, 2017

Best boyfriend dah kawen

Assalamualaikum w.b.t :)

Haiiiii !

Walaupun kejadian ni bulan Oktober 2016, aku nak story jugak. Haha. Kira edisi throwback macam hashtag pemes dekat IG gitu.

Best boyfriend dekat sini maksudnya kawan yang sangat super duper gila close, Fikry. Hai Fikry ! Kitorang mula-mula jumpa masa study dekat unisel. Dalam kelas tu memang kesian sebab budak lelaki ada empat orang je. Sendunya korang. Disebabkan aku ni memang jenis kalau dalam kelas memang port aku belakang sekali atau kedua belakang, aku jadi rapat dengan empat ketul F. Nama budak lelaki ni semua mula dengan huruf F haha.

Tiga tahun kitorang menuntut diploma, so memang banyak benda yang kitorang buat bersama. Zaman study diploma lah antara moment paling best dalam hidup aku. Semua best, study best, kawan-kawan best eh semua lah best. Rasa macam nak rewind je balik masa kalau boleh :') I miss group K5G2 .

Masa Fikry bagitau dia nak tunang aku macam pffft ! Woi apa ni ? T__T Fahd dah kawen, Fikry nak bertunang, Farhan dah betunang. Eh sindiket apa korang ni ? Ekeke. Team lelaki pulak advance, tak boleh jadi ni :p 

Bila dah tunang, of course la kawen pulak. Happy gila dengar and sangat excited sebab aku pun kenal isteri Fikry ni. Pergh diorg punya drama bercinta kalau tayang kat TV3 pun penonton tak larat nak tengok. Dari zaman study 2008, aku antara tukang tadah telinga nak dengar masing-masing punya luahan. Kejap jadi kejap putus kejap jadi, nak muntah aku hadap drama swasta yang tak berbayar ni. Last sekali jadi jugak. Tak sia-sia telinga aku ni bernanah untuk korang.




Kenduri si Fikry ni dekat Segamat, Johor. Kenduri belah perempuan aku tak dapat pergi padahal kat KL je pun sebab ada hal ececeh. Punya lah excited masa Mak aku bagi green light boleh pi Segamat. Rupanya dekat je Segamat dengan KL. Sebelum tu punya  beria aku cek tiket flight wakaka. Setakat KL-Segamat balik hari celah jari manis aku je :p 

Ni gambar tipikal bila nampak je signboard sempadan Johor cepat-cepat aku suruh si Zalikha snap. Hampeh betul, ni lah hasilnya. Sebelum ni kalau pergi Johor just area JB je, ni nak masuk Segamat haruslah teruja level tu tinggi sikit, lagi-lagi rumah Fikry ekeke.




Kelakarnya masa dah nak sampai, kitorang saje prank mamat ni cakap tak dapat pergi wedding sebab ada masalah. Maka hampalah mamat ni sebab besar betul harapan dia nak tengok muka kitorang ni kat majlis dia. Tak kelakar bila si Zalikha upload video dekat IG kitorang otw ke Segamat. Pffft ! Hancur lah prank kami. Tak guna betul. 

Akibat perbuatan mentipu tersebut, maka kami berdua menerima balasan sesat di taman perumahan Segamat. Kahkahkah. Eh helloo, punya lah bagus si Fikry ni, dia pergi kutip pulak kitorang kat tempat kitorang sesat. Pengantin legend betul mamat ni. Tengah-tengah sibuk pun sempat lagi tolong kitorang T__T Memang bff betul gila tahap tak terlevel !

Terima kasih Fikry !


Masa sampai dekat rumah pengantin, terkejut aku tengok. Ni kenduri kawen belah perempuan ke lelaki ? Punyalah meriah ! Makanan dia ya ampun, banyak gilaaaaa, side dish lagi. Memang power. Dengan khemah berderet deret. Mana tah gambar aku snap, hilang pulak. Tak dapat nak tunjuk bukti. Cis. Sila percayakan aku -.-'


Sampai je terus aku masuk jumpa si Wawa ni. Tengah bersiap nak pasang bendalah kat atas kepala tu. Tak pasal-pasal aku terjebak sekali mentolong beliau. Punya lah payah sebab masa tu mak andam tak ada, balik awal. Gigih aku berusah pin-pin kan mana yang patut sampai terpin sekali kepala Wawa HAHAHAA . Sorry Wawa ! Anggap je lah kejadian tu sebab aku dengki korang dah kawen T__T jadikanlah ia kenangan terindah :p



Dah settle tolong, aku pun keluar makan. Tetiba eh pengantin dah ready nak bersanding. Best betul sebab dapat tengok sendiri tradisi tol negeri Johor :) Aku tak sempat la nak sampai ke depan pelamin sebab tengah melantak aiskrim masa tu. Berseri nau muka kau Fikry dapat kawen ye :p

Sementara nak dapat bergambar dan buat pelamin tu macam aku punya, lebih baik aku berambus pergi lepak mana-mana. Sekali ada surau dekat je dengan rumah Fikry. Solat siap-siap aku pun tido la kejap. Tengah sedap rehat si Fikry ni call, takut sangat kitorang dah balik haha. Ilek brader, kitorang takkan balik selagi tak dpat bergambar atas pelamin.



 Kerusi tu kitorang lanyak nak bagi buat muat jugak haha


Aku bawak adik aku jugak masa ni, cantiknya gambar dia snap -__________-


Punya bagus kitorang bergaya atas pelamin, teruja sangat tengok hasil gambar yang cantik meletop kebabom ni. Terima kasih adikku T_T


Tengah seronok bergambar tiba-tiba ada someone datang, Muslim ! Batch diploma cuma lain kelas. Terkejut tengok dia datang bawak bini sekali pakej dengan anak. Comel gila anak Muslim ni. Serius terkejut sebab masing-masing dah lost contact, dapat jugak jumpa dekat wedding Fikry :D

Ramai classmate tak dapat datang, maklumlah masing-masing ada komitmen. Insya Allah kita gather dekat wedding kak Silla pulak bulan ni. 


Dear Fikry, tahniah okay dah selamat jadi suami Wawa. Semoga masjid yang dibina ni sentiasa dilimpahi rahmat Allah dan sentiasa didalam keberkatan-Nya. Aku dengan Zalikha happy sangat akhirnya berjodoh jugak korang berdua. Elok lah tu, boleh dapat anugerah cinta swasta haha.




Terima kasih atas layanan baik kau, terima kasih doorgift heaven nak arwah siap dapat nasi lagi, berbag bag goodies dengan telur pindang. Thank you so much. 

Kalau nak imbas balik kenangan masa belajar dulu memang banyak. Overnight merata, ponteng kelas, surprise birthday kau, lepak sana sini. Pejam celik dah 2017. Semoga persahabatan kita kekal utuh sampai bila-bila( teremo jap )

Jaga Wawa baik-baik !




Terima kasih sudi baca.

Bye !

02 January, 2017

Gadis Hanya Mahu Keseronokan

Assalamualaikum w.b.t :)

Hai !

Nak sambung entri semalam ekeke. Setelah kami memberi layan yang baik kepada perut, kami meneruskan lagi layanan vvip seterusnya dengan melantak baskin robbin. Dah la favorite flavor ( love potion ) aku tak de. Memang teruk la penangan 31st setiap bulan ! Memang ramai jemaah manusia akan berteriak merebut flavor masing-masing sebab ada diskaun T__T 

Memang menggila aku tengok orang pakat membeli aiskrim, bukan sikit-sikit punya, sekali dia bantai yang mangkuk tapau bawak balil. Cis ! Nasib baik kami ni jenis menantu pilihan, sabar dengan penuh khusyuk menanti giliran disamping memilih flavor dengan penuh istiqamah. Dengan bersikap begini barulah bakal mak mertua sayang. 



 Flavor yang berjaya menjuarai hati anak gadis jatuh kepadaaaaaaaaaaaaaa Chocolate wtv Cookie, Chocolate Mousse Royale dan Strawberry Cheesecake. Tahniah, dah selamat masuk dan selamat keluar. 



Barisan gadis yang hanya mahu keseronokan. Semua masih bujang, tidaklah bermaksud untuk mempromote, tapi kalau nak join the club dialukan-alukan. kahkahkah. Kelab gadis bujang :p 




Lepas tu merayau pulak, apa lagi keseronokan yang tinggal selain merayau tanpa hala tuju lebih-lebih lagi dengan team whatsapp bertajuk single mingle pringle ? Ye, ini kisah benar. Kami berjaya menubuhkan group whatsapp dengan tajuk paling happening pada tahun 2016 yang lalu, ahli seramai 4 orang. Semuanya bermula apabila hampir kesemua rakan kelas kami telah mendirikan rumah tangga. Tinggallah kami kami beberapa cebis yang bukan tak laku, tapi sibuk mengejar impian yang belum dikecapi. Wakakakaka. Ini juga kisah benar.

Entri ni layak dilabel entri tak de faedah. Chill lah, blog ni memang tak de faedah dan info berguna tapi sangat dekat dihati Nazirah. Jaga-jaga, jangan buat onar di sini ! Untuk bacaan orang baik sahaja :p

Tengah jalan-jalan sekali ternampak photobooth, weyhh nak jugak nak jugak ! Lepas tanya orang dekat booth tu, just bagi je resit pembelian dari mana-mana shop dalam KLFC dekat customer service, dapatkan cop lepas tu boleh la beraksi depan camera. Pergh berguna jugak resit aku belikan deodorant untuk mak aku, tak sia-sia makan dekat Sarawak's Bowl dengan Baskin Robbin haha. 


Satu resit dapat satu kupon bersamaan satu pose. Sekarang ada tiga resit maknanya tiga kali pose. Weyh suka gila, ini yang kita mahukan !! 


Banyak props yang ada tapi memang fokus Hari Krismas lah. So gatal-gatal jap pose sementara tunggu turn. Masa ni tak ramai lagi orang, kemain masing-masing pelahap nak pose dengan props haha. 



TADAAAA !! Setiap orang dapat gambar ni, suka gilaaaa. Bukan tiga pose ye kitorang buat tapi bantai enam haha. Tapi print tiga pose je. Mana tak enam pose, bila snap je " ee aku tak cantikk, eee tak jadiii, nak lagi " 




 Baiknya budak perempuan tu, terima kasih dik, tahun depan kami datang lagi kalau korang ada kahkahkah. Gambar ni sekali dengan 15% off food bill dekat Fish & Co. Wahhhhhhhhhhhh !! Keseronokan berganda. Valid sampai 15 Januari 2017.




Kerat voucher so tinggal gambar je, baru cantik :p 




Thank you Ina & Nana. Jom kita boikot Pikah sesama sebab dia takde haha. Selamat tahun baru team single, semoga 2017 memberi kita kegembiraan berganda, keberkatan yang berterusan dan semua yang baik-baik. Insya Allah :)

Terima kasih sudi baca :)

Bye !